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BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






Registro Completo
Biblioteca(s):  Embrapa Milho e Sorgo.
Data corrente:  06/02/2019
Data da última atualização:  07/02/2019
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  MARQUES, D. M.; VERONEZE JÚNIOR, V.; SILVA, A. B. da; MANTOVANI, J. R.; MAGALHAES, P. C.; SOUZA, T. C. de.
Afiliação:  Daniele Maria Marques, Universidade Federal de Alfenas; Valdir Veroneze Júnior, Universidade Federal de Alfenas; Adriano Bortolotti da Silva, Universidade José do Rosário Vellano; José Ricardo Mantovani, Universidade José do Rosário Vellano; PAULO CESAR MAGALHAES, CNPMS; Thiago Corrêa de Souza, Universidade Federal de Alfenas.
Título:  Copper toxicity on photosynthetic responses and root morphology of Hymenaea courbaril L. (Caesalpinioideae).
Ano de publicação:  2018
Fonte/Imprenta:  Water, Air and Soil Pollution, v. 229, n. 138, p. 1-14, 2018.
DOI:  10.1007/s11270-018-3769-2
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  Copper (Cu) is a micronutrient essential for plant development. However, in excess, it is toxic to plants and may cause various physiological and morphological changes. The study of the growth of plants exposed to excess Cu is important for the development of phytoremediation programs and for understanding the mechanisms involved in the tolerance of this metal. In this context, the objective of this research was to evaluate the effect of excess copper on photosynthetic responses and root morphology ofHymenaeacourbaril L. Biometric measurements, gas exchange, root morphology, and Cu content in tissues and indices (TI and TF) were assessed, involving metal content and biomass.Uptoaconcentrationof200mgkg−1,Cufavored growth, gas exchange, and root morphology of the plants under study. At a higher concentration (800 mg kg−1) in the soil, it affected plant growth and caused a decrease in photosynthetic rate. Biochemical limitations in photosynthesis were observed, as well as lower maximum net photosynthetic rate (Amax), respiration rate in the dark (Rd), light compensation point (LCP), light saturation point (LSP), and apparent quantum yield (α), when exposed toexcess Cu. Root length, surface area, mean diameter, root volume, dry biomass, andspecificrootlengthdecreasedwithhighCuconcentrationsinthe soil.Cuwasaccumulatedintheroots asa mechanism of tolerance to the excess of this metal in order to preserve the most metabolically active tissues presentintheleaves.Atac... Mostrar Tudo
Palavras-Chave:  Toxicidade; Troca de gás.
Thesagro:  Cobre; Metal Pesado; Raiz.
Thesaurus Nal:  Phytoremediation.
Categoria do assunto:  F Plantas e Produtos de Origem Vegetal
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/192182/1/Copper-toxicity.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Milho e Sorgo (CNPMS)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CNPMS28706 - 1UPCAP - DD
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Biblioteca(s):  Embrapa Pecuária Sudeste.
Data corrente:  14/11/2023
Data da última atualização:  14/11/2023
Tipo da produção científica:  Capítulo em Livro Técnico-Científico
Autoria:  BERNDT, A.; NOVO, A. L. M.; MARCONDES, C. R.; CORREA, D. S.; MARCONCINI, J. M.; NASSU, R. T.
Afiliação:  ALEXANDRE BERNDT, CPPSE; ANDRE LUIZ MONTEIRO NOVO, CPPSE; CINTIA RIGHETTI MARCONDES, CPPSE; DANIEL SOUZA CORREA, CNPDIA; JOSE MANOEL MARCONCINI, CNPDIA; RENATA TIEKO NASSU, CPPSE.
Título:  Segurança alimentar.
Ano de publicação:  2023
Fonte/Imprenta:  In: ANDRICOPULO, A. D.; BONAGAMBA, T. J. (ed.). Ciência, tecnologia, inovação e o futuro de São Carlos. São Carlos, SP: Secretaria Municipal de Ciência, Tecnologia e Inovação, 2023. cap. 4.
Páginas:  p. 50 - 61.
ISBN:  978-65-89494-07-2
Idioma:  Português
Conteúdo:  Segurança Alimentar e Nutricional (SAN) é a realização do direito de todos ao acesso regular e permanente a alimentos de qualidade, em quantidade suficiente, sem comprometer o acesso a outras necessidades essenciais, tendo como base práticas alimentares promotoras de saúde, que respeitem a diversidade cultural e que sejam social, econômica e ambientalmente sustentáveis [1]. As seguintes dimensões são largamente aceitas para a segurança alimentar: disponibilidade do alimento; acessibilidade econômica e física ao alimento; utilização do alimento pelo corpo humano e estabilidade das outras dimensões ao longo do tempo. Para que os objetivos da segurança alimentar sejam atingidos, todas estas quatro dimensões devem ser simultâneas [2,3]
Palavras-Chave:  Disponibilidade de alimentos; Diversidade cultural; Práticas alimentares.
Categoria do assunto:  Q Alimentos e Nutrição Humana
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/doc/1158398/1/Seguranca-Alimentar.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Pecuária Sudeste (CPPSE)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CPPSE26236 - 1UPCPL - DDPROCI-2023.00096BER2023.00269
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